Majoriteten av alla människor klarar av att baka kakor. Att baka kakor är således relativt enkelt. Dock är det inte så enkelt att det inte finns utrymme för att trassla till det. Kakor kan lätt flyta ut, bli för små, för platta eller kanske alldeles för mörka. Du har med största säkerhet själv varit med om en och en annan kaksats som inte har blivit som du tänkt dig.
Det finns mängder med olika recept på nätet som berättar hur du ska göra för att lyckas med kakorna, men alldeles för få som berättar om misstagen som kan ske och varför resultatet inte blir som du tänkt dig. Här nedan har vi därför samlat en rad av olika bakningsmisstag som kan ske när du ska göra kakor!
Du mäter upp mjölet fel
Torra och hårda kakor? Det beror troligtvis på att du har mätt upp mjölet fel. Ett vanligt misstag är att man tar skopan och börjar gräva direkt i mjölpåsen. Detta resulterar i att mjölet packas för hårt och du får upp cirka 30 % mer mjöl än receptet krävde. Det bästa är att använda sig av en digital köksvåg. Räkna med att varje skopa ska väga cirka 130 gram.
Du överarbetar degen
Knåda, knåda, knåda. Kavla, kavla, kavla. Visst är det bra att arbeta degen, men du får inte överarbeta den. Det är mjölet som är orsaken bakom en för hård deg. Mjöl innehåller nämligen ett protein som bara blir fastare ju mer du arbetar med degen. Vi rekommenderar att du kavlar och knådar degen så lite som möjligt. När ingredienserna är fint blandade – sluta!
Du använde kylskåpskallt smör
Kallt smör är helt enkelt mycket svårare att grädda. Det betyder att om du använder dig av kylskåpskallt smör när du ska göra kakor så finns det risk för att de blir för fasta. Smöret hjälper inte kakorna att bredda sig på plåten på samma sätt. Det bästa är om ditt smör har fått stå ute i cirka 15 minuter. Det bör dock inte vara mer rumstempererat än så.
Gammalt bakpulver
Bakpulver är något som de flesta har i sitt skafferi stående alldeles för länge. Även om bakpulver är en torrvara med lång hållbarhet så förlorar det sin funktion om det blir för gammalt. Du bör se till att köpa nytt bakpulver om det du har är äldre än 6 månader. Även om skillnaden på kakorna inte blir speciellt anmärkningsvärd så är det fortfarande något som kommer påverka slutresultatet.
Du använder en för mörk plåt
Det här är något som inte alla är medvetna om, men en mörk plåt kan få dina kakor att brännas, även med rätt temperatur. Mörka ting absorberar nämligen mer värma. Byt ut den mörka plåten mot en ljus eller sänk temperaturen med cirka 25 grader.