Finns det någon människa som inte älskar kanelbullar? Vi skulle inte tro det! Att baka kanelbullar är något som människor gjort i Sverige sedan urminnes tider och även om det finns många olika varianter och smakkombinationer idag, så är originalet alltid godast.
Kanelbullar är riktigt gott och passar till nästan alla tillfällen. De passar till din fika med vännerna, som fredagsmys, till kalasbjudningen och till mellanmål på väg hem från jobbet. Visst finns det idag kanelbullar som du kan köpa färdiga på café eller i butiker, men de allra godaste är de du bakar själv. Det är dock inte alla som lyckas med sina kanelbullar och sanningen är att de kan vara svårare att få till än man kan tro. Därför har vi samlat ihop lite bra råd som du kan använda dig av för att få bullarna så där saftiga och smöriga som bara bagerierna lyckas med!
Bästa tipsen för kanelbullebaket
1. Många kanelbullerecept ber dig att smälta smöret till degen, men smält smör kräver också att du använder dig av mer mjöl. Det är bättre att använda rumstempererat smör som du sedan klickar ut och arbetar in i degen för hand.
2. Ingen deg är den andra lik och därför bör du inte alltid förlita dig på att receptet ger dig rätt mängd mjöl. Dosera mjölet för hand och arbeta med lite mjöl i taget. När degen är lite kladdig, men ändå fast, så slutar du.
3. Använder du dig av en degmaskin är det viktigt att du inte har för hög hastighet. Detta kan nämligen skada glutentrådarna som finns i degen, vilket i sin tur kommer ge dig torra bullar. Använder du maskin så satsa på en låg hastighet.
4. Har du problem med jäsningen? Det kan bero på att du använder dig av den klassiska bakduken under jäsningsperioden. Om du använder dig av plastfolie istället så bevarar du mer fukt. Fukten kommer att få degen att jäsa mycket bättre och du får luftiga och mjuka bullar som resultat.
5. Smakade bullarna för lite? Är det mest deg och inte så mycket fyllning? De allra flesta recept rekommenderar alldeles för lite fyllning. Kräma på ordentligt. Det kommer att göra dina bullar mer smakrika och betydligt godare än innan!